Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-03@15:48:42 GMT

سایه سنگین سکوت در پرونده سقوط موصل

تاریخ انتشار: ۲۲ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۱۳۸۶۰۲

سایه سنگین سکوت در پرونده سقوط موصل

بغداد- ایرنا - دهم ژوئن 2018 (20 خرداد 97) مصادف با حادثه هولناک سقوط موصل دومین شهر بزرگ عراق به دست داعش است، اما امسال یک رویداد مهم دیگر باعث شد هیچ خبر رسمی از سرنوشت این پرونده جنجالی منتشر نشود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، این روزها در حالی چهار سال از سقوط موصل و اشغال 40 درصد خاک عراق طی تنها سه روز در پی هجوم وسیع داعش می گذرد که هنوز این سوال بزرگ که عامل اصلی این فاجعه چه بوده ، بی پاسخ مانده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


آتش زدن عمدی مرکز نگهداری صندوق های رای در بغداد در آستانه بازشماری آرا انتخابات پارلمانی این کشور، سبب شد تا چهارمین سالروز سقوط موصل در سکوت کامل سپری شود و همه نگاه ها و نگرانی ها متوجه سوختن صندوق های رای و تبعات سیاسی و امنیتی تشدید اختلافات سیاسی میان احزاب و گروه های سیاسی در این کشور شود.
حیدر العبادی نخست وزیر عراق، حادثه آتش زدن عمدی صندوق های رای در سالروز سقوط موصل به دست داعش را یک توطئه علیه امنیت و دموکراسی در عراق خواند و بر حتمی بودن برخورد با عوامل آن تاکید کرد.
برغم سکوت رسمی بغداد درباره پرونده سقوط موصل همزمان با چهارمین سالروز این فاجعه، مردم و کاربران فضای مجازی اما این سوال را بار دیگر مطرح کردند که مسوول اصلی سقوط موصل مرکز استان نینوا کیست و چرا این پرونده با گذشت چهار سال هنوز تعیین تکلیف نشده است.
حادثه یورش گروه تروریستی داعش در این روز به موصل و اشغال 40 درصد اراضی عراق طی 3 روز می رفت که برای همیشه چهره عراق و منطقه را تغییر دهد.
در این جنگ که چیزی نمانده بود با سقوط بغداد، منطقه و جهان در برابر یک فاجعه بزرگ انسانی و امنیتی قرار گیرد، در کنار همه خسارت ها و فجایعی که رخ داد، یک حقیقت مهم و تعیین کننده آشکار شد و آن چهره واقعی طرف های مبارزه با تروریسم و نیز مدعیان دروغین و در واقع حامیان پدیده شوم تروریستی تکفیری برای افکار عمومی جهان بود.
بعد از سه روز از این حمله بود که آیت الله سید علی سیستانی با فتوای جهاد کفایی، جهان و قدرت های منطقه ای و بین المللی را که در پس شکل گیری و تحریک داعش بودند، شگفت زده کرد و مردم عراق گروه گروه به این فتوا، لبیک گفتند و راهی جبهه های جنگ شدند.
دهم ژوئن یادآور حوادث تلخی مانند کشتار یک هزار و 700 جوان عراقی در جریان حادثه معروف به اسپایکر یا کشتار ایزدی ها و به اسارت بردن زنان آنان و پشت کردن آمریکا به درخواست های کمک عراق بود و در سالروز سقوط موصل، سقوط دمکراسی نوپای عراق در نتیجه آتش زدن صندوق های رای نیز به آن اضافه شده است.
به تصریح مسوولان مختلف عراقی، آمریکا تا 4 ماه بعد از سقوط موصل، فقط نظاره گر ماجرا بود و به مسوولیت های خود مطابق توافقنامه امنیتی میان دو کشور کاملا بی اعتنا ماند و فقط هنگامی که پیشروی داعش توسط نیروهای مردمی در پشت دروازه های بغداد متوقف شد و برخلاف انتظار، جهت پیشروی این گروهک افراط گرا به سمت اربیل کج شد به فکر مداخله افتاد.
با این حال امریکا در آن ساعات اولیه تغییر مسیر هجوم داعش به سمت اربیل کمکی نکرد و باز هم به اذعان مقامات مختلف عراقی، این ایران بود که صادقانه و موثر وارد میدان شد. ایران همان طور که جلوی سقوط بغداد را با همکاری نیروهای مردمی عراق گرفت، دو ماه بعد با همکاری نیروهای پیشمرگ کرد جلوی سقوط اربیل را نیز در اوت 2014 (مرداد 1393) گرفت.
اکنون و چهار سال پس از سقوط موصل، نه تنها علل و عوامل اصلی سقوط و یا به تعبیر برخی ناظران، تقدیم کردن موصل به داعش و نیز علل تعلل آمریکا در عمل به تعهدات خود مشخص نشده است، بلکه به نظر می رسد با کوتاه آمدن دولت و رسانه های عراقی، اکنون آمریکا طلبکار شده و نیروهای مردمی (الحشد الشعبی) را که به کمک ایران موفق به شکست داعش شدند، تروریست می خواند و خواستار خلع سلاح آنها و حتی اخراج از عراق شده است.
در شرایطی که دولت و بیشتر رسانه های عراقی در این خصوص سکوت کرده اند و همه این روزها سرگرم نتایج انتخابات، ائتلاف ها و اختلاف های سیاسی و موضوع بازشماری آرا هستند و آتش سوزی عمدی مرکز نگهداری صندوق های رای بیش از پیش آنها را متوجه این مسائل کرده است، کاربران فضای مجازی اما به بهانه سالروز سقوط موصل، یاد و خاطره این حادثه هولناک و 18 هزار کشته و بالغ بر 36 هزار زخمی آن را گرامی داشتند و در کنار بسیاری از نمایندگان پارلمان، شخصیت های سیاسی، ناظران و افکار عمومی باز هم این سوال را مطرح می کنند که مقصر یا مقصران اصلی سقوط موصل چه کسانی هستند؟
'سروه عبدالواحد' نماینده پارلمان از جنبش تغییر در کردستان عراق در یادداشتی در شبکه های اجتماعی نوشته است که بعد از گذشت 4 سال هنوز نمی دانیم که مقصر سقوط موصل کیست هر چند که پارلمان دو سال قبل کمیته حقیقت یاب تشکیل داد.
وی نوشته است که به رغم اینکه این گزارش تدوین شده اما تاکنون هیچکس به عنوان مقصر اصلی سقوط موصل بازداشت یا بازخواست نشده و ضروری است مدعی العموم در عمل به گزارش کمیته حقیقت یاب موصل، عوامل اصلی را دستگیر و بازخواست قضایی کند.
'فلاح المشعل' روزنامه نگار برجسته عراقی نیز در یادداشتی کوتاه در توئیتر نوشت: 'سقوط موصل لحظه ننگینی در تاریخ عراق است زیرا 300 آدم بی نام و نشان به نام داعش، ظرف سه روز استان های موصل و صلاح الدین را اشغال کردند، چه کسی مقصر است؟'
'مازن الزیدی' یکی دیگر از فعالان رسانه ای عراق نیز در یادداشتی کوتاه نوشته است که 'از زمان سقوط موصل تا به الان هنوز برخی رسانه های عربی و غربی از الحشد الشعبی به عنوان گروه شبه نظامی یاد می کنند اما در مقابل از داعش به عنوان 'دولت اسلامی' نام می برند.'
یادآور می شود که شبکه 'بی بی سی' انگلیس و 'الجزیره' قطر از جمله دو شبکه خبری معرفی هستند که همچنان از گروه تروریستی داعش به عنوان 'دولت اسلامی' یاد می کنند و به الحشد الشعبی که یک نیروی نظامی قانونمند در عراق است، برچسب شبه نظامی می زنند.
مازن الزیدی نوشته است که این روش برخورد رسانه ها بعد از گذشت 4 سال از سقوط موصل، جای تاسف و گلایه دارد.
برخی از کاربران عراقی در شبکه های اجتماعی از دهم ژوئن 2014 به عنوان روز سیاه در تاریخ عراق یاد کرده اند که در آن داعش نه تنها بخشی از خاک عراق را اشغال کرد و مرتکب جنایت انسانی شد بلکه جنایت این گروه تروریستی در حق آثار تاریخی و فرهنگی عراق، جبران ناپذیر خوانده اند.
اما 'حامد المالکی' نویسنده و سناریست عراقی در چهارمین سالروز سقوط موصل این سوال را مطرح کرده است که چرا تاکنون دولت عراق به فکر ساخت یک فیلم مستند از سقوط موصل یا جنایت اسپایکر یا نقش الحشد الشعبی در این جنگ و تاثیر فتوای جهاد آیت الله سیستانی نیافتاده است؟
همزمان با سالروز سقوط موصل، هشتگی تحت عنوان 'سقوط موصل' نیز در شبکه های اجتماعی ایجاد شده که بسیاری از کاربران عراقی این سوال مهم را مطرح کرده اند که عامل اصلی سقوط موصل کیست؟
یکی از کاربران نوشته است که علت اینکه عاملان اصلی سقوط موصل بازداشت نمی شوند زیرا متهمان سقوط اینهایی نیستند که در داخل عراق هستند، بلکه متهمان اصلی، برخی قدرت های معروف منطقه ای و بین المللی هستند که هیچ دادگاهی در عراق قادر به بازخواست قضایی آنان نیست.
برخی کاربران سخنان 'دونالد ترامپ' رییس جمهور آمریکا در جریان تبلیغات انتخابی اش را باز پخش کرده اند که در آن به صراحت گفته است که داعش ساخته دولت باراک اوباما و ' هیلاری کلینتون ' وزیر خارجه وقت آمریکا است.
گزارش کمیته حقیقت یاب پارلمان عراق که همزمان با سالروز سقوط موصل در برخی رسانه ها امروز منتشر شده حاکیست که سقوط موصل منحصر به دهم ژوئن 2014 نمی شود بلکه از شش ماه قبل از این حادثه، موصل سقوط کرده بود.
در این گزارش به طور ویژه به نام 'اصیل النجیفی' استاندار سابق موصل (برادر اسامه النجیفی معاون رییس جمهور عراق) به عنوان یکی از عوامل اصلی و بسترساز سقوط موصل به دست داعش یاد شده است.
گزارش همچنین نخست وزیر وقت به عنوان فرمانده کل قوای مسلح و برخی از فرماندهان نظامی در استان نینوا را نیز در سقوط موصل مقصر دانسته است اما از ذکر عوامل خارجی پشت پرده این حادثه نامی نبرده است.
همین امر یکی از ایرادات جدی به این گزارش است که در سطح شبکه های اجتماعی به آن اشاره شده است.
جالب این که با توجه به استقرار برخی لشکرهای نظامی عراق در این شهر بر اساس اعلام برخی منابع موثق داعش هنگام تصرف موصل معادل 3 میلیارد تجهیزات نظامی و مهمات این لشکرها را در اختیار گرفت و از آنها برای اقدامات بعدی خود استفاده کرد.
برخی از کاربران عراقی در همین راستا گفته اند که 'سقوط موصل، خیانتی است که گذشت زمان، پاک نمی شود'.
با این حال به نظر می رسد اختلافات سیاسی بر سر نتایج انتخابات چهارمین دوره پارلمان عراق که با آتش سوزی عمدی مرکز نگهداری صندوق های رای وارد فاز تازه و بسیار حساسی شده است، دست کم در کوتاه مدت و تا تعیین تکلیف خود، مجالی به تعیین تکلیف احتمالی پرونده سقوط موصل و کشتار اسپایکر نمی دهد.
در چنین شرایطی و در حالی که مسوولان عراقی در قبال این موضوع سکوت پیشه کرده اند ناظران از مشابهت رویدادها و تنش های این روزها با رویدادهای پس از انتخابات 2014 (اردیبهشت 1393) و پس از آن ظهور داعش و احتمال تکرار فجایع مشابه و مورد تهدید قرار گرفتن دوباره ثبات و امنیت عراق نگران هستند.
جالب اینکه در پرونده آتش سوزی مرکز نگهداری صندوق های رای در بغداد، همه انگشت های اتهام متوجه عوامل داخلی شده و همانند پرونده موصل نسبت به عوامل و متهمان خارجی احتمالی در این پرونده سکوت شده است.
خاورم *353*380*1436*

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي سقوط موصل آمريكا سالگرد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۱۳۸۶۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکنش کنعانی به شهادت بیش از ۱۴۰ خبرنگار فلسطینی

سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به شهادت ۱۴۰ خبرنگار فلسطینی نوشت: مدعیان دروغین آزادی بیان و گردش آزاد اطلاعات، نه‌ تنها در مقابل کشتار این همه خبرنگار طی هفت ماه سکوت کرده‌اند، بلکه حمایت از قاتلان آنان را با تمام توان ادامه می‌دهند! - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه سیاست خارجی خبرگزاری تسنیم، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه در روز جهانی آزادی مطبوعات درباره شهادت خبرنگاران فلسطینی در حساب رسمی خود در برنامه ایکس نوشت:‏در روز جهانی آزادی مطبوعات، یاد خبرنگاران شجاع و پرافتخار فلسطینی که جان خود را در مسیر انعکاس واقعیت‌ها و تاباندن نور به صحنه‌های تاریک جنایات جنگی رژیم صهیونیستی در نوار ‎غزه فدا کردند، گرامی می‌داریم.

وی افزود: تنها طی هفت ماه و در سکوت کر کننده کشورهای غربی مدعی آزادی مطبوعات و بی‌تفاوتی سازمان‌ها و نهادهای بین‌المللی، بیش از 140 خبرنگار فلسطینی راوی حقیقت، قربانی جنایت بی‌سابقه رژیم صهیونیستی علیه رسانه‌ها و آزادی بیان شدند.

سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: مدعیان دروغین آزادی بیان و گردش آزاد اطلاعات، نه‌ تنها در مقابل کشتار این همه خبرنگار طی هفت ماه سکوت کرده‌اند، بلکه حمایت از قاتلان آنان را با تمام توان ادامه می‌دهند!

به گزارش تسنیم، 210 روز از جنگ در غزه می‌گذرد، جنگی که به گفته سازمان ملل به قدری ویرانه از خود به جا گذاشته است که بازسازی غزه ممکن است 80 سال زمان ببرد.

طبق آخرین آمار وزارت بهداشت غزه تاکنون 34596 نفر در غزه به شهادت رسیده و 77816 نفر نیز زخمی شده‌اند. از سوی دیگر سازمان امدادرسانی غزه نیز خبر داده است که بالغ بر پیکر 10 هزار فلسطینی زیر آوار ساختمان‌ها مانده و در سایه وجود مواد منفجره در زیر آوارها و همچنین نبود امکانات لازم، تفحص پیکر همه شهدا 3 سال طول خواهد کشید.

در این بین سازمان یونسکو نیز جایزه سالانه آزادی مطبوعات را به خبرنگاران غزه اختصاص داد و نقش آن‌ها را ستود.

روز 210 طوفان‌الاقصی|جایزه یونسکو برای خبرنگاران غزهحمله جدید صهیونیست‌ها به خبرنگاران در مرکز غزه

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • واکنش کنعانی به شهادت بیش از ۱۴۰ خبرنگار فلسطینی
  • حملات داعش در عراق شروع شد
  • جام ملت‌های زیر ۲۳ سال آسیا/عراق با بازیکن مس رفسنجان به المپیک رسید
  • صعود عراق به المپیک برای نویدکیا گران‌ تمام شد
  • بازسازی چهره زن عراقی از ۷۵۰۰۰ سال پیش / عکس
  • عکس/سایه آزادی آمریکایی!
  • اعلام برنامه های دهه کرامت در هرمزگان/ جشن های زیر سایه خورشید درهرمزگان+عکس
  • هرمزگان میزبان ۳۰۰ برنامه بزرگداشت دهه کرامت
  • مشارکت دانشجویان عراقی در جنبش جهانی حمایت از فلسطین
  • خشم محافل عراقی از دخالت‌های گسترده سفیر آمریکا در بغداد